Kuchnia

JEDZENIE

Cytrusowy kurczak z oliwkami przepis

Pyszny kurczak w cytrusach z oliwkami i tabasco, inspirowany przepisem z książki "Sztuka grillowania".

trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min

Cytrusowy kurczak z oliwkami - SKŁADNIKI:
3 udka z kurczaka
75g masła
1/2 łyżeczki tabasco
sól
pieprz
3 ząbki czosnku
2 limonki
2 pomarańcze
oliwki zielone
100 ml oliwy z oliwek
3 łyżki słodkiego sosu chilli
świeżo posiekana natka
Cytrusowy kurczak z oliwkami - PRZYGOTOWANIE:
Udka umyć, osuszyć, podzielić na palki i podudzia.. Masło wymieszać z solą, pieprze, tabasco. czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do masła, wszystko razem utrzeć. Masą natrzeć kurczaka, również pod skórą. Odstawić na min 1 godzinę. Rozgrzać grill (może być elektryczny), położyć kawałki kurczaka i grillować je przez ok 40 minut, aż skórka będzie prawie brązowa. Przygotować sos: obrać zesterem jedną pomarańczę, z tej i połowy drugiej wycisnąć sok, z limonek również. Oliwę wymieszać z sosem chilli i sokami z owoców, dodać cale oliwki. Sos podgrzać.Odstawić. Zgrillowane mięso przełożyć do naczynia, polać sosem, udekorować plasterkami pozostałej pomarańczy, posypać posiekaną natką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation