Kuchnia

JEDZENIE

Bałkańskie szaszłyki czyli cevapcici przepis -

Soczyste i aromatyczne szaszłyki z mięsa mielonego to specjał kuchni bałkańskiej. Podaj go z sosem tzatziki lub czosnkowym i surówką.

trudność: łatwe
czas: 30-60 min

Bałkańskie szaszłyki czyli cevapcici - SKŁADNIKI:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
1 czerwona cebula,
2 ząbki czosnku,
1/4 czerwonej papryki,
1 łyżka oliwy,
1 łyżka sosu sojowego,
1 łyżka natki pietruszki,
1 łyżka kolendry,
1 łyżeczka kminku,
1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
szczypta ostrej papryki,
sól,
pieprz
Bałkańskie szaszłyki czyli cevapcici - PRZYGOTOWANIE:
Czerwoną cebulę i paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Do miski wkładamy mięso, dodajemy pokrojone warzywa, posiekane zioła, sos sojowy i oliwę, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy - mięso powinno mieć intensywny smak. Mięso odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc), aby smaki się przegryzły. Wilgotnymi dłońmi formujemy wałeczki i nabijamy je na patyczki do szaszłyków (powinny być wcześniej namoczone, aby się nie przypaliły). Gotowe szaszłyki grillujemy z każdej strony na rumiano. Smacznego :) Uwaga: 1) Szaszłyki można upiec również w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 2) Zamiast pokrojonej papryki można użyć pasty paprykowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation