Kuchnia

przystawki

Ciasto Filo ze szpinakiem i wiejskim twarogiem
mojego przepisu

Składniki: na 2 tartaletki
150g mrożonego ciasta filo w płatach
500g świeżego szpinaku (mój był prosto od rolnika)
50g wiejskiego sera twarogowego
jedno ubite na sztywno białko jaja
50g startego parmezanu
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z limonki
100g wiejskiego masła
2 gałązki rozmarynu + 1 do dekoracji
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ciasto filo należy odmrozić. W tym czasie stopić masło i odstawić by ostygło, jednak nadal musi być płynne.
Na jednej łyżce oliwy z oliwek usmażyłam rozgnieciony czosnek z listkami rozmarynu, następnie dodałam oczyszczony i osuszony szpinak smażąc do czasu aż listki zwiotczeją- nie za długo.
Ser twarogowy pokruszyłam na kruszonkę, zmieszałam z parmezanem i doprawiłam solą i pieprzem.
Do usmażonego, schłodzonego szpinaku dodałam limonkę oraz białko jaja, posypałam okruszkami twarogu zmieszanego z parmezanem i odstawiłam.
Przygotowałam dwie tartaletki, na dno każdej z nich wyłożyłam sześć płatów ciasta filo, każdy płat z osobna należy posmarować stopionym, płynnym masłem. Na filo wyłożyłam farsz ze szpinaku i sera, przykryłam kolejnymi sześcioma płatami filo, po środku zrobiłam nożem nacięcie i przykryłam wierzch ciasta, ciastem które wystawało z poza foremek. Zapiekałam ok 30 minut w temperaturze 150'C ale należy obserwować czy ciasto nie za bardzo się rumieni. Udekorowałam po upieczeniu gałązką rozmarynu i podałam.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation