Kuchnia

smakidobre

Ciasto migdałowo- bananowe

Składniki na foremkę o śr. 18 cm:
Ciasto:
* szklanka zmielonych płatków owsianych
* szklanka zmielonych migdałów
* 2 czubate łyżki kakao
* 20 sztuk daktyli namoczonych w ciepłej wodzie
* łyżeczka cynamonu
* ew. łyżka miodu (gdy potrzeba bardziej dosłodzić)
Polewa:
* 2 nieduże dojrzałe banany
* 2-3 łyżki drobno posiekanych orzechów
* łyżka miodu
* łyżka kakao
* łyżka masła


Najpierw zmieliłam płatki owsiane i migdały. Dodałam do nich kakao i zmiksowane z wodą, w której się moczyły, daktyle. Wszystko razem połączyłam dokładnie za pomocą łyżki dolewając jeszcze trochę wody, bo masa była za gęsta. Po spróbowaniu dosłodziłam miodem.
Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej masę ugniatając ją równomiernie ręką.
Teraz przygotowałam polewę, czyli w rondelku lekko podprażyłam orzechy, dodałam miód, masło i kakao. Wymieszałam i połączyłam ze zmiksowanymi bananami. Przełożyłam polewę na wierzch ciasta, wygładziłam i włożyłam całość do lodówki na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation