Inne

CIASTA

Lekkie ciasto z owocami

Składniki:
margaryna: 25 dag
owoce: 75 dag
proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
cukier: 1 szklanka
tłuszcz do smarowania blachy
cukier waniliowy: 1 opakowanie
mąka pszenna: 2 szklanki
jajka: 4 sztuki

Przygotowanie:
Margarynę roztop w rondelku lub kuchence mikrofalowej. Odstaw do ostygnięcia. Owoce umyj i osusz. Jeśli używasz owoców mrożonych, rozmroź je wcześniej i osącz na sicie z nadmiaru soku.
Jajka dokładnie umyj i rozbij. Oddziel żółtka od białek. Do miski włóż białka, dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru wymieszanego z cukrem wanilinowym.
Nie przerywając miksowania stopniowo dodawaj żółtka, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Następnie dodaj lekko przestudzony tłuszcz i delikatnie wymieszaj, aby nie było grudek.
Blachę do ciasta wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto, na wierzchu ułóż owoce. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C, piecz ciasto ok. 60 min. Po wystudzeniu ciasta oprósz je z wierzchu cukrem pudrem.

styl.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation