Kuchnia

Niebo w gębie

Fondant czekoladowe z solonym karmelem
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: dla średnio zaawansowanych

Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
80 g masła
2 jajka
80 g cukru
40 g mąki pszennej
2 duże łyżki solonego karmelu (można użyć gotowej masy kajmakowej lub konfitury mlecznej)
masło do posmarowania kokilek
kakao do oprószenia kokilek

Przygotowanie:
Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej.
Jajka utrzyj z cukrem, następnie połącz z masą czekoladową.
Dodaj przesianą mąkę pszenną i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.
Cztery żaroodporne kokilki posmaruj masłem i oprósz kakao.
Na dno każdej kokilki włóż 2 łyżeczki masy czekoladowej, następnie 1/2 łyżki solonego karmelu, na wierzch wlej resztę masy (do wysokości 3/4 foremki).
Wstaw do piekarnika (190 st. C) i piecz 10-12 minut (masa ma być ścięta z zewnątrz i płynna w środku). Po wyjęciu z piekarnika ciastko jeszcze tężeje.
Podawać oprószone kakao.

pani / www.styl.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation