Kuchnia

Grill, piknik

Moja Kuchnia: szaszłyki z kurczaka i śliwek

Szaszłyki z kurczaka ze śliwkami

2 podwójne piersi kurczaka
ok 20 śliwek węgierek
10 plastrów boczku
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki musztardy
sok z 0,5 cytryny
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
2 łyżki oleju/oliwy
Pierś oczyścić i pokroić w kostkę ok 3x3 cm. Wymieszać sos sojowy, musztardę, olej, sok z cytryny, imbir i pieprz i zamarynować mięso na około 2-3h. Śliwki wypestkować, ale nie rozdzielać ich do końca. Plastry boczku przekroić na pół, w każdy kawałek zawinąć śliwkę. Nadziewać na zwilżone wodą patyczki naprzemiennie kurczaka i owinięte boczkiem śliwki. Grillujemy aż się zarumieni. Można oczywiście również na patelni grillowej lub w piekarniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation