Kuchnia

Grill, piknik

Marynowane grillowane bakłażany

Składniki

3 bakłażany

ok 0,5 szklanki oliwy

ok 0,3 szklanki octu balsamicznego

sól

pieprz

5 ząbków czosnku

garść ulubionych ziół (ostatnio dodawałam oregano i natkę pietruszki, ale może być też bazylia, rozmaryn)



Wykonanie

Bałażany myję, odrzucam końce, kroję w ok 1-cm krążki, solę solidnie i odstawiam na sitku by pozbyć się goryczki. Pluczę i osuszam. Wykładam na ruszt i grilluję do zbrązowienia z obu stron.

Z octu, oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku, ziół, soli i pieprzu robię sos. Zalewam nim bakłażany i wstawiam do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Podobne bakłażany można przygotować smażąc je na patelni lub w piekarniku... podobne :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation