Kuchnia

Pieczywko

Chlebek z bazylią i suszonymi pomidorami

Składniki:

250 g mąki
8 g świeżych drożdży (ja zastąpiłam suchymi)
150 ml cieplej wody
1/2 łyżeczki cukru
ok. 5 suszonych pomidorów
1 łyżka oliwy z zalewy pomidorów
1 łyżeczka soli
spora garść liści świeżej bazylii (ok.15-20)

Do ciepłej wody dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

Pomidory i bazylię drobno siekamy i dodajemy do mąki wymieszanej z solą. Następnie dodajemy oliwę i drożdże z wodą i wyrabiamy ciasto. Przekładamy do wysmarowanej oliwą miski i odstawiamy w cieple miejsce na ok. godzinę, aż ładnie wyrośnie. Formujemy chlebek i jeszcze odstawiamy na godzinę.

Po tym czasie wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 210°C i pieczemy ok. 30 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation