Kuchnia

kuchnia

Hamburgery jagnięce z ostrym dżemem pomidorowym


(dla 4 osób)


Dżem:

700 g pomidorów (najlepiej różnych odmian)
1/3 szklanki cukru
3 łyżki startego świeżego imbiru
2 łyżki białego octu winnego lub octu ryżowego
1 łyżeczka ostrego sosu chilli lub sosu sambal oelek
3 łyżki pokrojonych w cienkie paseczki listków bazylii
sól



Burgery:

600-700 g świeżo zmielonej jagnięciny
2 łyżki grubo zmielonego pieprzu
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju sezamowego
1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
sól
oliwa



Do podania:

4 bułki do hamburgerów
4 listki sałaty



Sposób przygotowania

Robimy dżem: pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy, kroimy na kawałki i oczyszczamy z pestek. Wkładamy do rondla, mieszamy z cukrem, imbirem, octem i 1/2 łyżeczki sosu chilli. Zagotowujemy na średnim ogniu i gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż masa odparuje i zgęstnieje, a jej objętość zmniejszy się o połowę (30 minut). Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy 15 minut. Sprawdzamy smak i dodajemy, jeśli trzeba, resztę sosu chilli. Po zdjęciu z ognia solimy i mieszamy z bazylią. Robimy burgery: mieszamy mięso z pieprzem, posiekanym czosnkiem, olejem i winem, doprawiamy solą, wyrabiamy. Z masy formujemy 4 płaskie burgery. Pieczemy je na grillu lub smażymy na lekko natłuszczonej oliwą patelni grillowej (po 4 minuty z każdej strony, jeśli lubimy średnio wysmażone). Na końcowe 2-3 minuty grillowania układamy na ruszcie bułki, stroną przecięcia do dołu. Podpieczone bułki smarujemy dżemem pomidorowym, do środka wkładamy po burgerze i po listku sałaty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation