Kuchnia

Mięsa

Kurczak w parmezanowej skorupce


na 4 porcje:

1 białko
15 łyżek drobno startego parmezanu
4 piersi z kurczaka
400g młodych ziemniaków
140g mrożonego groszku
garść młodego szpinaku
1 łyżka octu z białego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Rozgrzewamy piekarnik do 175°C. Tackę wykładamy folia aluminiową i smarujemy odrobiną oliwy z oliwek. Białko z dodatkiem soli i pieprzu ubijamy (tak nie za długo, nie na sztywno) na głębokim talerzu. Parmezan wykładamy na drugim półmisku. Piersi kurczaka najpierw maczamy w ubitym białku a potem w parmezanie. Grillujemy kurczaka przez około 25-30 minut( my piekliśmy z termoobiegiem), generalnie musi być upieczony i złocisty (w oryginalny przepisie kazali grillować 10-12 minut jak dla mnie zdecydowanie za krótko!)

W międzyczasie myjemy ziemniaki i kroimy w kostkę, gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut, na 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy groszek. Warzywa odcedzamy i mieszamy z umytymi liśćmi szpinaku, octem oraz oliwą z oliwek. Rozdzielamy między cztery talerze i podajemy na nich upieczonego kurczaka, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation