Kuchnia

Sałatki

250 g makaronu, użyliśmy casarecce
kilka łodyg zielonych szparagów
1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
kilka plastrów szynki parmeńskiej
szalotka + trochę szczypiorku, posiekane
3-4 ząbki czosnku, wyciśnięte
oliwa
sól
pieprz
natka pietruszki
kilka liści mięty

Makaron ugotujcie w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Ze szparagów odłamcie zdrewniałe końcówki, pokrójcie w 3-4 cm kawałki. Na suchą, rozgrzaną patelnię, wrzućcie plastry szynki, smażcie aż będzie krucha. Odstawcie. Na głęboką, rozgrzaną patelnię wlejcie trochę oliwy, wrzućcie szalotkę, szczypiorek, szparagi i groszek, smażcie ok 5-7 minut. Popieprzcie i posólcie. Dodajcie czosnek, wymieszajcie i smażcie jeszcze chwilkę. Dorzućcie ugotowany makaron i ok. 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu. Wszystko dobrze wymieszajcie. Wyłóżcie na talerze, dodajcie szynkę, natkę pietruszki, miętę, skropcie porządnie oliwą i raz jeszcze popieprzcie. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation