Kuchnia

kuchnia - ciasta

Sernik z batonami "Lion"


Składniki:

1kg twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego (może być z wiaderka)
130 ml śmietanki 30%
180g drobnego cukru
2 czubate łyżki żelatyny (rozpuszczone w 1/3 szkl. gorącej wody)
1 kopiasta łyżka nutelli
2 batoniki "Lion"

na spód:

160g ciastek kruchych
60g masła



Wykonanie:

Masło rozpuścić, herbatniki pokruszyć bardzo drobno i połączyć z masłem. Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm

ułożyć masę herbatnikową. Dobrze rozprowadzić i wyrównać. Wstawić do lodówki.

Ser przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Następnie utrzeć ze śmietanką i cukrem. Cienkim strumieniem wlewać żelatynę, cały czas mieszając, by nie zrobiły się grudki. Jeżeli dodacie sera z wiaderka, trzeba dać 1/2 łyżki żelatyny więcej.

Masę serową podzielić na 2 części. Jedną wylać na przygotowany wcześniej spód. Wstawić do lodówki, by lekko stężała.

Do drugiej części dodać nutellę i wymieszać. Na koniec dołożyć pokrojone w kawałki batony "Lion". Połączyć i wylać na wierzch ostatnią warstwę sernika. Wstawić do lodówki. Poczekać do całkowitego stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation