Kuchnia

kuchnia - ciasta

Beza z owocami leśnymi

Składniki:
Beza:

5 białek z jajek o rozmiarze M (150 ml białek)
220 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego (lub zwykłego)

Krem mascarpone:

200 ml śmietanki 30%
150 g mascarpone, schłodzonego
ok. 50 g cukru pudru

Oraz owoce:

jagody, jeżyny, borówki, kiwi
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 140°C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie narysuj na nim okrąg o średnicy 18-22 cm.

Beza: Do misy przelej chłodne białka, następnie ubij je stopniowo dodając cukier (po 1 łyżce, cały czas dokładnie miksując). Gdy piana będzie już gęsta i błyszcząca, dodaj do niej mąkę ziemniaczaną i ocet – ubijaj przez kolejną minutę.
Pianę wyłóż na wcześniej przygotowaną formę, delikatnie rozsmaruj i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Beże piecz przez 40 minut w 140°C, następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz przez kolejne 40 minut. Następnie wyłącz temperaturę, a bezę pozostaw w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.Krem mascarpone: W misce ubij zimną śmietankę, następnie dodaj serek mascarpone i cukier puder, delikatnie wymieszaj. Krem delikatnie przełóż na upieczoną i ostudzoną bezę i wyrównaj.
Na kremie ułóż umyte i osuszone owoce.Krem mascarpone: W misce ubij zimną śmietankę, następnie dodaj serek mascarpone i cukier puder, delikatnie wymieszaj. Krem delikatnie przełóż na upieczoną i ostudzoną bezę i wyrównaj.
Na kremie ułóż umyte i osuszone owoce.Bezę można podać od razu, chociaż po wstawieniu do lodówki na około 2 godziny wydaje się być jeszcze lepsza.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation