Kuchnia

kuchnia

michał muskała - ravioli nadziewane pastą z dyni, ricotty, szpinaku i mozzarelli , z parmezanem

danie wyrÓŻnione przez jury masterchef i joe bastianich

skŁadniki na 2 porcje:

ravioli

1 jajko
90 g mąki
10 g semoliny
szczypta soli
odrobina oliwy

nadzienie ravioli:

120 g obranej dyni
½ łyżeczki cukru
1 łyżka masła
125 g ricotty
garść świeżego szpinaku
sól
pieprz
½ kulki mozzarelli
1 łyżka tartego parmezanu

sposÓb przygotowania:

ciasto zagniatamy na blacie podsypanym mąką, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej pół godziny do lodówki.

pokrojoną w drobną kostkę dynię lekko słodzimy, podsmażamy na maśle aż będzie miękka. wkładamy do miski, studzimy i mieszamy z lekko podsmażonym szpinakiem. doprawiamy solą i pieprzem. dodajemy drobno pokrojoną mozzarellę di bufala.

na rozwałkowane ciasto nakładamy po łyżeczce farszu w równych odstępach, przykrywamy drugim płatem ciasta, dociskamy brzegi wokół farszu i wykrawamy ravioli. wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy około 4-5 minut i wyjmujemy kiedy są jeszcze al dente. podajemy z roztopionym masłem, posypujemy tartym parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation