Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Zupa serowa wg Magdy Gessler - > przepisy - ofeminin.pl
Zupa serowa świetnie nadaje się na chłodniejsze dni. Jest pożywna, dość ciężka, ale dobrze rozgrzewa. Wartop podać ją z grzankami czosnkowymi, które podkreślają jej wytrawny smak. Dodatkowo, zupa serowa, jaką podała wczoraj Magda Gessler, jest naprawdę łatwa w przygotowaniu.

Zupa serowa - przepis:
Składniki:

20 dkg startego sera żółtego (cheddar, ementaler)
ser topiony (3 trójkąty)
1 l wywaru warzywnego lub z kurczaka
15 dkg wędzonego boczku
1 cebula
czubata łyżka mąki
niecała szklanka mleka
3 żółtka

Zupa serowa - sposób przygotowania:
Starty ser wymieszać z mlekiem. Do gorącego wywaru dodać serki topione, aby się rozpuściły. Boczek podsmażyć na patelni. Dodać do wywaru. Podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, oprószyć mąką, dodać do zupy. Ser z mlekiem dodać do gotującego się wolno wywaru z serkami. Jeśli sery się rozpuściły i połączyły z innymi składnikami, a zupa ma jednolitą konsystencję, należy zestawić ją z ognia i wówczas dodać żółtka - miesząć trzepaczką! Podawać z grzankami.

Zupa serowa świetnie może zostać wzbogacona białym winem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation