Kuchnia

Mmhmm... coć pysznego

Jamajski kurczak Jerk
składniki;
2 łyżeczki ziela angielskiego,
1 łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1 duża cebula, pokrojona w ósemki,
4 szalotki, pokrojone na cztery części,
1 chili scotch bonnet, może być z nasionami,
1/2 łyżeczki ciemnego rumu,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
8 piersi z kurczaka, bez kości i skóry,
cynamon, gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 190° C. W mikserze połącz ziele angielskie, cynamon, gałkę muszkatołową, cebulę, szalotki, chili, rum, sól i pieprz. Miksuj, aż mieszanina utworzy gęsty sos. Nacieraj mieszaniną każdą pierś kurczaka, a następnie szczelnie zakryj mięso i wsadź do lodówki. Przechowuj je tam co najmniej 10 minut. W tym czasie przygotuj piekarnik, oczyszczając i smarując dokładnie niewielką ilością tłuszczu. Teraz ułóż kurczaka na ruszcie i piecz ok. 15 minut, po czym przerzuć go na drugą stronę i piecz kolejne 15 minut. Możesz podawać z ryżem curry lub opiekanymi ziemniakami.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation