Kuchnia

pycha

Tort w stylu szwarcwaldzkim – „Czarny las” | Wiszniówka
(Przepis na tortowicę o średnicy 24 cm)

Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

7 jaj

160 gr cukru

60 gr gorzkiego kakao (70%)

100 gr mąki tortowej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

kilka kropel olejku waniliowego

Nasączenie biszkoptu:

1 szklanka herbaty wiśniowej lub soku wiśniowego/kompotu z wiśni

2 łyżki likieru wśiniowego (opcjonalnie)

Masa wiśniowa:

450 gr mrożonych wiśni

½ szkl. wody

2 łyżki cukru

2 łyżki konfitury wiśniowej

2 łyżki likieru wiśniowego (opcjonalnie)

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem czekoladowy:

250 gr serka mascarpone

200 ml śmietany kremówki

100 gr (tabliczka) gorzkiej czekolady

2 łyżki cukru

Krem śmietankowy:

250 gr serka mascarpone

400 ml śmietanki kremówki

2 łyżki cukru

2 op. usztywniacza-fixu do śmietany

Dekoracja tortu:

Wiórki czekoladowe

Wykonanie:

Biszkopt:

Mąkę z proszkiem i kakao mieszamy razem. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Pod koniec ubijania zaczynamy dodawać cukier, po łyżce. Następnie zmniejszamy obroty miksera, wlewamy żółtka i wsypujemy po łyżce mieszanki mącznej. Piekarnik nagrzewamy do 175 C stopni. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy lekko kaszką manna (lub bułką tartą). Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy przez ok. 25-30 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekrawamy na 3 krążki.

Zaparzamy herbatę wiśniową i odstawiamy do ostudzenia, ewentualnie przygotowujemy nasączenie z soku wiśniowego/kompotu wymieszanego z likierem wiśniowym.

Masa wiśniowa:

Wiśnie wkładamy do rondelka i zalewamy wodą. Dodajemy cukier i gotujemy na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy konfiturę wiśniową oraz likier. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody i wlewamy do wiśni. Powstanie nam masa o konsystencji kisielu. Odstawiamy ją do całkowitego wystudzenia.

Masa czekoladowa:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (wkładamy miseczkę z pokruszoną czekoladą do większego rondla z gotującą się niewielką ilością wody, mieszamy czekoladę aż do rozpuszczenia).

Serek wraz z kremówką umieszczamy w jednej misce, dodajemy cukier i ubijamy przez 5-7 minut, aż masa będzie gładka. Na końcu wlewamy schłodzoną płynną czekoladę, mieszamy.

Masa śmietankowa:

Kremówkę ubijamy, na końcu dodając usztywniacz do śmietany. W osobnej misce ubijamy serek mascarpone z cukrem. Mieszamy serek z ubitą kremówką przy pomocy miksera ustawionego na niewielkich obrotach.

Składanie tortu:

Na dno tortownicy kładziemy pierwszy krążek biszkoptowy. Nasączamy go ponczem.

Masę wiśniową dzielimy na dwie części. Pierwszą część wykładamy na biszkopt, rozsmarowujemy równomiernie. Na wiśnie wykładamy masę czekoladową, wygładzamy. Następnie kładziemy znowu krążek biszkoptowy, nasączamy go, układamy drugą część masy wiśniowej a na niej masę śmietankową (trochę masy śmietankowej odkładamy do dekoracji wierzchu tortu).

Przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym, który również nasączamy. Wierzch ozdabiamy pozostałą masą śmietankową i posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Chłodzimy w lódowce przez całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation