Kuchnia

pycha

Jabłecznik z kremem cappuccino


Wykorzystywania jabłek ciąg dalszy, ale żeby nie było nudno, tym razem warstwa jabłkowa wzbogacona jest o ananasy, a wierzch ciasta stanowi śmietanowa pianka z cappuccino i wiórkami czekolady.

Źródło: jabłecznik


Składniki na biszkopt:

- 6 jaj
- 6 łyżek gorącej wody
- 180 g cukru
- 180 g mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka utrzeć z cukrem i gorącą wodą, do uzyskania pulchnej masy. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodać do masy żółtkowej, delikatnie mieszając dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do blaszki ( 25 x 35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C, około 35 minut. Wystudzić.



Składniki na masę jabłkowo - ananasową:

- 1 kg jabłek
- 1 puszka ananasów w zalewie
- 2 - 3 łyżki cukru
- 2 galaretki cytrynowe

Obrane i pokrojone w ósemki jabłka rozprażyć, dodać zmiksowane wraz z zalewą ananasy, mieszając, zagotować. Wsypać galaretki i cukier mieszając do rozpuszczenia. Wystudzić. Gdy masa zacznie tężeć, wyłożyć ją na biszkopt. Schłodzić.



Składniki na krem cappuccino:

- 600 ml śmietany kremówki
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
- 100 g mlecznej czekolady
- 120 g cappuccino ( u mnie śmietankowe )
- 6 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wody + 1/3 szklanki wrzątku

Dodatkowo:

- starta gorzka czekolada do posypania ( 100 g )



Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Dodać cappuccino, zmiksować. Dodać startą mleczną czekoladę, połączyć. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki wody, gdy napęcznieje rozpuścić ją we wrzątku. Miksując na najmniejszych obrotach, wlać żelatynę do masy. Masę wyłożyć na warstwę jabłkowo - ananasową.

Posypać startą, gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce.



Smacznego.


sweet dreams
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation