Kuchnia

so sweet.

sernik z mlekiem w proszku

biszkopt:
6 jajek
120 g mąki ziemniaczanej
90 g maki pszennej
9 łyżek zimnej wody
150 g cukru
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
2 kubełki serka waniliowego (2 kg)
2 szklanki mleka w proszku
1 całe jajko
1 żółtko
250 g masła roślinnego
¾ szklanki cukru
6 łyżeczek żelatyny
dodatkowo:
paczka podłużnych biszkoptów
ok. 400 ml mocnego naparu z kawy

biszkopt: białka oddzielić od żółtek. białka ubić z wodą na pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy i ubijać do uzyskania gęstej lśniącej piany. następnie nie przerywając ubijania dodawać kolejno po 1 żółtku. na koniec dodać przesiane z proszkiem do pieczenia oba rodzaje mąki i wszystko delikatnie wymieszać. ciasto piec w temperaturze 180 c ok. 25 minut. po ostudzeniu przekroić na dwa blaty.
masa: żelatynę namoczyć w około 80 ml zimnego mleka, a następnie – jak napęcznieje – rozpuścić a potem ostudzić. masło utrzeć na puszystą masę. w osobnym naczyniu jajko, żółtko i cukier utrzeć na gęsty ”kogel-mogel”. do masy maślanej dodawać po trochu masę jajeczną i nadal ucierać. następnie dodać serki i mleko w proszku, chwilę razem ucierać do otrzymania gładkiej puszystej masy. dodać ostudzoną żelatynę i dokładnie razem wymieszać.

z przygotowanej masy odkładamy kilka łyżek. na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę serowej masy. biszkopty namoczyć w kawie i ułożyć na masie. następnie wyłożyć resztę masy serowej i przykryć drugim blatem ciasta. wierzch posmarować wcześniej odłożoną masą i posypać czekoladą w proszku.

moje uwagi:
przygotowując masę najlepiej przed dodaniem do niej żelatyny podzielić ją na pół, i najpierw do jednej dodać połowę żelatyny. pozwoli nam to spokojnie nasączyć i poukładać biszkopty bez obawy że pozostała masa nam stężeje i nie będziemy mogli jej rozsmarować na cieście.
do naparu z kawy możemy dodać kilka łyżek alkoholu (wódki czy spirytusu)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation