Kuchnia

słodkości

Lekki deser truskawkowy

Jako, że od dłuższego czasu nie mogę spotkać swojego ulubionego sernikowego twarogu, planowany od dawna pieczony sernik truskawkowy musi jeszcze poczekać. W zastępstwie proponuję banalnie prosty deser - baaardzo truskawkową, lekką, piankową bazę, której charakteru nadać możemy ulubionymi dodatkami. Ja uwielbiam połączenie truskawek z octem balsamicznym, ale wszystkie wymienione niżej propozycje są sprawdzone, polecam poeksperymentować. :)


Składniki

Przepis podstawowy:
1,5 kg dojrzałych, słodkich truskawek
700 ml jogurtu greckiego
4 galaretki truskawkowe (lub odpowiednia, zalecana przez producenta ilość żelatyny lub innej substancji żelującej + cukier do smaku)
-
Dodatkowo (opcjonalnie):
woda różana
sok rabarbarowy
skórka starta z cytryny
ekstrakt waniliowy
ocet balsamiczny

Sposób przygotowania

Galaretki rozpuścić w 1000 ml wrzącej wody, dokładnie wymieszać, przestudzić.

Kilka truskawek odłożyć do dekoracji, pozostałe zmiksować na gładką masę. Otrzymany przecier podzielić w stosunku 2:1, większą część zmiksować ponownie z jogurtem i 700 ml przestudzonej galaretki. Pozostałą galaretkę dokładnie wymieszać z pozostałą częścią zmiksowanych truskawek. Wedle uznania 'doprawić' do smaku. Obie masy przelewać do na przemian tortownicy (około 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą, choć równie dobrze deser można przygotować w dużej misce i nakładać porcje łyżką. :) Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem udekorować połówkami truskawek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation