Kuchnia

Ciasta

Crème caramel i śliwki gotowane w czerwonym winie


Crème Caramel (Crème Renversèe) to klasyka wśród francuskich deserów. Delikatny, mleczno-waniliowy smak, wzbogacony bursztynowym karmelem pozwala na mniej lub bardziej kontrastowe łączenie aromatów. Jesienna i zimowa aura sprzyja winnym i korzennym barwom oraz smakom - stąd propozycja gotowanej w winie suszonej śliwki. Dwie klasyki w jednym, rozpieszczającym zmysły podczas długiego popołudnia deserze.




Crème caramel i śliwki gotowane w czerwonym winie

Składniki:

250 ml śmietany 30%
125 ml mleka
50 g cukru
160 g żółtek (około 8 żółtek zakładając, że 1 żółtko waży 20 g)
1/2 laska wanilii

Karmel:

80 g cukru

Śliwki gotowane w czerwonym winie:

200 g śliwek suszonych
300 ml wina czerwonego wytrawnego z nutą owoców
50 g cukru kryształu
1/2 cytryny (sok i skórka)
1 szczypta cynamonu
1 goździk



Przygotowanie:

Śliwki: Czerwone wino wlać do garnka, dodać cukier, sok i skórkę cytrynową oraz cynamon i goździki. Doprowadzić do wrzenia, włożyć śliwki i gotować na małym ogniu do momentu, aż śliwki napęcznieją i zmiękną. Wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć, a wino gotować, aż uzyska konsystencję syropu. Zdjąć z ognia, włożyć śliwki, ostudzić.

Karmel: Cukier wsypać na suchą patelnię, dodać 2 łyżki wody i skarmelizować. Przelać do naczynek, aby zastygł.

Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni. Przygotować brytfankę.

Krem: Wanilię przeciąć wzdłuż i wyskrobać nasionka. Mleko wymieszać ze śmietaną i nasionami wanilii. Podgrzać (nie gotować).

Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę do momentu aż cukier rozpuści się. Podgrzane ze śmietaną i wanilią mleko wlać do utartych żółtek. Dokładnie wymieszać przy pomocy rózgi/trzepaczki. Wlać na zastygły w miseczkach karmel. Przykryć folią aluminiową.

Miseczki z kremem włożyć do brytfanki. Brytfankę napełnić gorącą wodą do takiej wysokości, aby jej poziom był nieco wyższy niż poziom kremu w naczynkach. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać do momentu, kiedy krem będzie lekko ścięty.
Foremki wyjąć z brytfanki i ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce.

Prezentacja: każdy krem wyjąć z foremki na talerz, polać karmelem, nałożyć dowolną ilość śliwki gotowanej w winie oraz polać syropem winnym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation