Kuchnia

Pyszności

Jagodowa Panna Cotta


Składniki na 6 małych porcji lub 3-4 większe:

* 500 ml kremówki
* 150 ml mleka
* 2 pełne łyżki mascarpone
* 100 ml wrzątku
* 100 g cukru pudru
* 4 płaskie łyżeczki żelatyny
* 1,5 szklanki jagód



Jagody miksujemy z cukrem w blenderze. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i dokładnie mieszamy by nie było grudek.

Kremówkę, mleko i mascarpone mieszamy trzepaczką i przelewamy do garnka o grubym dnie. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Do gorącej śmietanki dodajemy żelatynę i jagody. Rozlewamy do szklanek lub pucharków (możecie też zrobić je w silikonowych foremkach i przed podaniem "wycisnąć" na talerzyk).

Deser chłodzimy w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation