Kuchnia

zapiekanki

Lasagne z zielonymi szparagami

Przepis na kwadratową formę (21 cm x 21 cm) lub prostokątną o zbliżonych wymiarach

Składniki:

- opakowanie makaronu lasagne
- pęczek zielonych szparagów
- 250g zielonego groszku (może być mrożony)
- 3 małe cebulki lub 3 młode pory
- 500g ricotty
- 100g startego parmezanu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- gałka muszkatołowa

Sos beszamelowy:

- 70g masła
- 70g mąki
- 1l mleka
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól do smaku

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj sos beszamelowy:
W rondlu rozpuść masło, intensywnie mieszając dodaj mąkę. Podsmaż chwilę, aż mąka nabierze złotego koloru, następnie partiami dodawaj mleko, cały czas mieszając, by nie zrobiły się grudki. Gotuj przez ok. 10 minut aż sos zgęstnieje cały czas mieszając. Dopraw solą i gałką muszkatołową.

2. Pokrój szparagi (oprócz główek - zachowaj je na później) na centymetrowe kawałki. Drobno pokrój cebulę / pory. Na patelni rozpuść oliwę z masłem, delikatnie podsmaż cebulę / pory i następnie szparagi. Powinny zmięknąć, ale ciągle być chrupiące. Osobno ugotuj główki - włóż je do wrzącej osolonej wody. Po 2 minutach wyjmij je i ugotuj w tej samej wodze zielony groszek. Ważne by się nie rozgotował i pozostał lekko "al dente".

3. Wymieszaj beszamel z ricottą, dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Na dno naczynia wyłóż łyżkę lub dwie tak przygotowanego sosu posyp parmezanem, a następnie ułóż na nim płaty lasagne. Wymieszaj szparagi (oprócz główek), cebulę i groszek. Na sos wyłóż warstwę warzyw, posyp parmezanem, ułóż kolejną warstwę makaronu. Powtórz kolejne warstwy (sos, warzywa, parmezan, makaron) aż do wyczerpania się składników. Warstwa górna to makaron, odrobina sosu, główki szparagów i parmezan.

Zapiekaj w 180 °C przez 20 minut. Ostudź przez ok. 15 minut przed pokrojeniem (lasagne najlepsza jest na drugi dzień, porcje można łatwo pokroić i podgrzać w piekarniku). Podawaj z lampką schłodzonego białego wytrawnego wina.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation