Kuchnia
zapiekanki
Zapiekanka makaronowa ze szparagami i łososiem z sosem serowym i chrupiącą migdałową posypką
Składniki, 4 porcje:
• około 350 g filetu łososia
• sól i pieprz
• 1 łyżeczka oliwy
• 1 kulka (125 g) mozzarelli
• 1 pęczek zielonych szparagów
• 100 g makaronu w kształcie świderków lub rurek (np. cellentani - kolanka lub casarecce - na zdjęciach)
Sos serowy:
• 125 g serka Philadelphia lub mascarpone
• 30 g tartego sera: parmezanu, grana padano lub cheddara
• 150 ml mleka
• sól i pieprz (np. biały zmielony) do smaku
• 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Posypka migdałowa:
• 5 łyżki mielonych migdałów bez skórek
• 3 łyżki tartego sera: parmezanu, grana padano lub cheddara
• 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Łosoś: odciąć skórkę z łososia i sprawdzić czy nie ma ości, pokroić na około 2 cm kostkę, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z oliwą. Wyłożyć do formy żaroodpornej o wymiarach około 20 x 30 cm.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić naczynie z łososiem do piekarnika i piec przez 10 minut, wyjąć naczynie, ale piekarnika nie wyłączać.
Sos serowy: Do małego garnka włożyć Philadelphię (lub mascarpone ze szczyptą soli), dodać ser i mieszając roztopić na małym ogniu, wlać mleko i wymieszać na gładki sos, chwilę podgrzać na małym ogniu, doprawić solą, pieprzem i gałką. Odstawić z ognia.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, skracając czas gotowania o około 1 - 2 minuty (uwaga: nie dodajemy więcej makaronu, bo wchłonie cały sos i zapiekanka wyjdzie za sucha). W trakcie gotowania makaronu dodać szparagi, przygotować je w następujący sposób: odłamać grube i białe końce szparagów (same złamią się w odpowiednim miejscu - końce można wykorzystać do ugotowania bulionu na zupę szparagową). Ładne zielone łodygi pokroić na około 4 cm kawałki. Na około 3 minuty przed końcem gotowania makaronu dodać grubsze łodygi szparagów, a na około minutę przed końcem - dodać resztę cieńszych końcówek. Po ugotowaniu (al dente) wszystko odcedzić zachowując około 1/4 szklanki wody. Odcedzony makaron ze szparagami włożyć z powrotem do garnka.
Dodać do niego sos serowy (jeśli sos bardzo zgęstniał można rozcieńczyć go dodając stopniowo po łyżce odlaną wodę z makaronu), poszarpaną mozzarellę, delikatnie wymieszać. Wyłożyć do formy z łososiem i delikatnie przemieszać, wyrównać powierzchnię. Posypać mieszanką mielonych migdałów, sera, skórki cytrynowej i natki pietruszki, wstawić do piekarnika na 15 minut (190 stopni C).
ZGRiOTZkMzE6OkQ9Ny16F0xpJRMHci1aBkd+XCNkF2o7UgZONHE+AjUyLAMsHiBMMWsVcxYcOEJIGAdeD080FQ8nam8Ydy0UJygCBxQAXDo5BVIpDGw2OjoMDUsCbB5RYQw4WyEdYBsMIwoZGX4CVQZdBSc2ZHIUNGQWOEgIAiwceX8fYRsHVAIcJwgOIyYCBAQVSGNgYVc1AUpZVSM3CwRQaxRwDAwpHUxLLD8PLwA5fRwiAA8FPHYIWg5sei1mJWdTOQZzS0VgYwxhfzlDTk8qPD4RCVVHNVphVSZyc28pXRs6Bw0hJG9GOSw8d0BWFXACRDwHFhBUGSIfU0g5WC8HXVQ0DV42CA1XDCsoFzAhDwkVdCphTlIhFmIsewkjAn1gHzdON1JzFxESCmQ/DmJTF18PIhRPagQPSyh+VigtMwUQSyMcGRoJMixqGQAyeBZgYwtjbUhZZ0kHHgwzIXZucnc9fRkxcxdWBxIBDUMYDQw/czglLjFGCEpaV3RZbkFzSVJkHUYyDC0ZBmFhWntfN1gfWBkZAC4XHTkPPwhhFFZUBl5uH00taApnCFsQGkUoDAkiCjo9Pi9QelgAIVpDPCZQc1xidyUbIEEcDSZaJn01M3MoUQMrKxsMcRltcBdsNxRDAlEdPkBAODIPRRxPBn99bRgYTl5+Bx9VTRUjGHNCfFtiXGgUfVAiVwsGNyU7cixuPionOmZVZzNwNw8CMgc9cTQACCdxAVN1CkMvM3ZHNn96CnMzdCt7C2McCyMoDHsyLDw8DXBBCXEbChhxTEkUbwNPC3QKQGEjHxdxcmJFaik6aR4tWlMZMyJFKAxxBEpmT34QBQEdMBwZEw8vGisXJHlmNQkoAyB0HzVDIz9BbhYYF0h0KhwyPX4nAh0cKw4FP0plbSdLK0tjVnQ/cAgqVBwNJzMCGTo0URoKKAgKYCxwfAkBCAFDUiwAfRoKfi9UZ0tPTyEdEStnFGM0DzgvEXoqVBsaKRVwRw1hH3gzCwoUKRVRMgkoF1VUDnknQwobGE8dCGIFHk5+AGVUfmJDJmcOAxovVnYYLgRuPghFEhsZRgBgC3g4NDEKBTZAKygWKVQVLDdLKXYmRSsUG1cdOAQweRM3XgceNhIoGWdXEj0UQyYhBQYANA15EjMjey8aHn0TFjRdR11sQwo5LgwAATZvBnkWUxpHJVxRNgVQHA47exdFKFooQ2w9EWo+WxA2HlUFTD8nf0QfUgEdGEEXPhUnd3Z6XBkOZWMtXwNaECpuAzpbAi81Xj4OSi8UAxskMRQxKyxJS3k2Im1xVHIOBCcAMGQtE2wZDDsxZi48BmolQHROUwdsGyFwMClmJTRHZUBgNw9KP1spVAZAEBcNZBRxN1sndC0SPXgqDCsPLA4kVwlGYy8VQjwHTn09RCFcT0wMQkApGllyXzA4Iwo8KWY6ICdkYwp8CCMjFwkSPmwoT2tsOEAnDWwYJDA0HCFuYRwGTQpiNWhbABhea3tiLQoyJ3l8RmMbDFQEEDNWFwgMBgcUJxded0xcGntwG3kpOhoBcWcVSyUAdDdMdTcSVxYEFTccJwAiCB9RHUE3dXwcHClKYnofdxpUalM6EnUBEX5pEBIkARlSETY/AR8NKAMsFV4DIRMwJmZ/HUIlOgxlHBVgeEYrWAFPfEIEHFUzA14vEFxXD1JgKgpVXB8Qdg8sNiZQEllhWwtQHCs4F3ssMQEHcx43TjcOSBcvTApoAUFicRccJR8lR2oUD18qcX92BQ03DkwgVhQhNC0xUzMALEQaQTwLYwJPXFlJCRQLPCF2YhcKHGskFlQCTlYbODhaIjRuGWA6BxIRIQ8NYSJeGm4UUgI=