Kuchnia

zapiekanki

Zapiekanka makaronowa ze szparagami i łososiem z sosem serowym i chrupiącą migdałową posypką

Składniki, 4 porcje:

• około 350 g filetu łososia
• sól i pieprz
• 1 łyżeczka oliwy
• 1 kulka (125 g) mozzarelli
• 1 pęczek zielonych szparagów
• 100 g makaronu w kształcie świderków lub rurek (np. cellentani - kolanka lub casarecce - na zdjęciach)

Sos serowy:
• 125 g serka Philadelphia lub mascarpone
• 30 g tartego sera: parmezanu, grana padano lub cheddara
• 150 ml mleka
• sól i pieprz (np. biały zmielony) do smaku
• 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej


Posypka migdałowa:
• 5 łyżki mielonych migdałów bez skórek
• 3 łyżki tartego sera: parmezanu, grana padano lub cheddara
• 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki


Przygotowanie:

Łosoś: odciąć skórkę z łososia i sprawdzić czy nie ma ości, pokroić na około 2 cm kostkę, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z oliwą. Wyłożyć do formy żaroodpornej o wymiarach około 20 x 30 cm.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić naczynie z łososiem do piekarnika i piec przez 10 minut, wyjąć naczynie, ale piekarnika nie wyłączać.
Sos serowy: Do małego garnka włożyć Philadelphię (lub mascarpone ze szczyptą soli), dodać ser i mieszając roztopić na małym ogniu, wlać mleko i wymieszać na gładki sos, chwilę podgrzać na małym ogniu, doprawić solą, pieprzem i gałką. Odstawić z ognia.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, skracając czas gotowania o około 1 - 2 minuty (uwaga: nie dodajemy więcej makaronu, bo wchłonie cały sos i zapiekanka wyjdzie za sucha). W trakcie gotowania makaronu dodać szparagi, przygotować je w następujący sposób: odłamać grube i białe końce szparagów (same złamią się w odpowiednim miejscu - końce można wykorzystać do ugotowania bulionu na zupę szparagową). Ładne zielone łodygi pokroić na około 4 cm kawałki. Na około 3 minuty przed końcem gotowania makaronu dodać grubsze łodygi szparagów, a na około minutę przed końcem - dodać resztę cieńszych końcówek. Po ugotowaniu (al dente) wszystko odcedzić zachowując około 1/4 szklanki wody. Odcedzony makaron ze szparagami włożyć z powrotem do garnka.
Dodać do niego sos serowy (jeśli sos bardzo zgęstniał można rozcieńczyć go dodając stopniowo po łyżce odlaną wodę z makaronu), poszarpaną mozzarellę, delikatnie wymieszać. Wyłożyć do formy z łososiem i delikatnie przemieszać, wyrównać powierzchnię. Posypać mieszanką mielonych migdałów, sera, skórki cytrynowej i natki pietruszki, wstawić do piekarnika na 15 minut (190 stopni C).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation