Kuchnia

Desery

Lekki mus truskawkowy na karmelowym spodzie


Spód:

- 5 pojedynczych paluszków Twix ( jeśli mamy Twix extra to bierzemy 4 paluszki)
- 2 opakowania herbatników Petit Beurre (możemy też użyć ciasteczek Digestive)
- 60g roztopionego masła
Mus truskawkowy:
- 400g truskawek
- 300 ml śmietanki (30-36%) -mocno schłodzona
- sok z 1 cytryny
- 1/3 szklanki cukru truskawkowego lub normalnego
-1 łyżeczka cukru pudru
- 2 płaskie łyżki żelatyny w proszku (łyżka o poj.15ml) + 1/4 wrzącej wody


Dekoracja:

- kilka truskawek
- ok.100 ml ubitej śmietanki 30-36% z 1łyżką cukru pudru
- kostka białej czekolady do posypania


Ciastka dokładnie kruszymy (np. ugniatając w ręku i ubijając przez ściereczkę lub miksując). Batony kroimy na małe kawałki i dodajemy do reszty. Wlewamy roztopione masło i wszystko miksujemy, aż uzyskamy zbitą masę. Dno tortownicy (o średnicy ok.20-25 cm) wykładamy papierem i wypuszczamy go poza obręcz. Nakładamy masę i ubijamy ręką. Wstawiamy do lodówki.
W tym czasie wrzucamy do rondelka owoce, cukier oraz sok z cytryny. Czekamy aż truskawki będą miękkie ( gotujemy na małym ogniu). Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody i dokładnie mieszamy. Mus miksujemy na puree i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Odstawiamy do wystygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno (z dodatkiem cukru pudru) i dodajemy ją do całkowicie schłodzonego sosu truskawkowego. Delikatnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę.
Wlewamy ją na twixowy spód i wstawiamy do lodówki, żeby stężała (na kilka godzin lub całą noc).
Dekorujemy tuż przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation