Kuchnia

Wypieki

PLACEK Z RABARBAREM
SKŁADNIKI:

1 margaryna KASIA (rozpuszczona i ostudzona)
4 - 5 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
rabarbar (obrany, pokrojony na 2-centymetrowe kawałki)



SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Białka ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość wymieszać. następnie wlać margarynę i ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę, na nim poukładać kawałki rabarbaru. Całość posypać kruszonką*. Piec w temp. 160 - 180st.C przez 20 - 30 minut.

Zapraszam do skosztowania;)


* Każdy zapewne ma swoje proporcje na kruszonkę, więc można śmiało wykorzystać na nią swój sprawdzony przepis. Ja najczęściej mieszam 150g mąki i po 75g cukru i zimnego masła. Jeśli mi zostanie reszta kruszonki, zamrażam ją i wykorzystuję później do innych wypieków.


Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation