Kuchnia

Wypieki

Sernik śmietankowo-jagodowy

Składniki na ciasteczkowy spód:

100 g maślanych herbatników
60 g masła


Ciastka pokruszyć, dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia; ja zawsze zapominam. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.


Masa serowa:

700 g twarogu zmielonego dwukrotnie lub wiaderkowego
1 łyżka soku z cytryny
mała śmietana kremówka
3/4 szkl drobnego cukru
2-3 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody ( 3 jeżeli mamy mrożone owoce)
1 szklanka jagód


Twaróg zmiksować z cukrem. Dodać ubitą kremówką i sok z cytryny. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę (może być ciepła), cały czas miksując, by nie zrobiły się grudki.

Jagody zmiksować blenderem. Masę serową podzielić na 2 części. Białą wylać do tortownicy na ciasteczkowy spód i wstawić ponownie do lodówki.
Do drugiej dodać jagody i jeśli potrzeba dosłodzić. Następnie na masę białą wylać jagodową. Wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation