Kuchnia
ciacha i inne pyszności
• Ciasto Barbie •
Barbie jest podobne do ciasta Shrek, tylko w wersji dla dziewczynek, można tak powiedzieć. :)
Robi się je dosyć szybko, jak na ciasto z masami, galaretka ze śmietaną zastyga niemal błyskawicznie, więc należy szybko rozsmarować masę na cieście. Masa z soku jest przepyszna, a kolor taki kuszący, że człowiek ma ochotę zaraz, w jedynym momencie cały budyń pochłonąć nie tylko oczami, a do tego ten zapach...ach! Jednym słowem ciasto rozpływa się w ustach. Zapraszam po przepis.
Byłam niestety zmuszona nieco zmienić składniki, ponieważ takie rarytasy jak delicje, czy sok "Kubuś" u mnie są niedostępne. Wszystkie zapasy zrobione w Polsce zostały spałaszowane w bardzo szybkim tempie. Poradziłam sobie jednak i znalazłam dosyć smaczne zamienniki.
Przepis;
• Biszkopt
* 4 jajka
* 4 łyżki cukru
* 4 czubate łyżki mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki oleju
Białka oddzielić od żółtek. Ubić piane "na sztywno" z cukrem, następnie ciągle ubijając dodać po jednym żółtku, następnie dodawać po jednej łyżce mąki przesianej przez sito, mieszając łopatką, dodać proszek do pieczenia i na sam koniec olej.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać i wyrównać ciasto, piec w nagrzanym piekarniku w 180 st około 20-25 min. Zrobić próbę patyczkiem. Kiedy ciasto będzie się piekło, robimy masę z soku i budyniu.
• Masa z soku
* 1 litr soku np. "Kubuś" -ulubiony smak- ja użyłam soku : Plein Sud ACE Vitamingetränk
* 1/2 kostki masła
* 3 budynie o smaku śmietankowym - mogą być również różowe
* opcjonalnie 3 łyżki cukru
Ugotować budyń na soku, do gorącego dodać masło, dokładnie wymieszać, gorącą masę wylać na upieczony biszkopt.
Ponadto potrzebujemy około 36 ciastek "Delicje ja użyłam ciastek podobnych z Lidla "Lidl Sondey Soft Biscuit Kirsch", które układamy czekoladą do góry, na masie z soku.
• Masa śmietanowa:
* 0,5 l śmietany kremówki
* 1 cukier wanilinowy
* 2 galaretki żółte lub 2 łyżki żelatyny.
Śmietanę ubijamy z cukrem. Dodajemy tężejące galaretki, wcześniej rozpuszczone w 1 szklance gorącej wody. Masę wylewamy na ciastka, wyrównujemy łopatką wstawiamy do lodówki.
Następnie na masę śmietanową wylewamy 2 czerwone, tężejące galaretki rozpuszczone w 1 litrze wody. Ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Autor: Ewam o niedziela, lutego 23, 2014 Mój kuchenny Świat
MA==