Kuchnia

Placki, placuszki, pancakes/naleśniki, racuchy, gofry & omlety

Krokiety ze słodką kapustą i pieczarkami

Składniki:

Ciasto:
250 ml mleka
150 ml wody, najlepiej gazowanej
2 jajka
250 g mąki
sól

Farsz:
pół główki białej kapusty
30-40 dag pieczarek
1 cebula
sól, pieprz
majeranek i inne ulubione przyprawy

Do panierki:
mleko
1 jajko
bułka tarta
olej

Sposób przygotowania:

1. Przygotować ciasto naleśniki i usmażyć.
2. Pół główki kapusty przekroić na 2-3 części i ugotować w wodzie do miękkości.
3. W międzyczasie obrać pieczarki, zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę posiekać i zrumienić na patelni. Dodać pieczarki i dusić do odparowania wody z pieczarek.
4. Przestudzoną ugotowaną kapustę wycisnąć z nadmiaru wody i zmielić w maszynce do mięsa. Dodać przygotowane wcześniej pieczarki z cebulą. Wszystko przełożyć do rondelka lub na patelnię i doprawić do smaku. Chwilę razem dusić by odparował nadmiar wody z kapusty.
5. Naleśniki smarować farszem, składać, panierować najpierw w mleku z jajkiem, a potem w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety można schować do lodówki, zamrozić w zamrażarce lub bezpośrednio zrumienić na oleju i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation