Kuchnia

Placki, placuszki, pancakes/naleśniki, racuchy, gofry & omlety

Racuchy jabłkowo-kokosowe

Składniki

1 szklanka zsiadłego mleka
¾ szklanki mąki
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukru
½ szklanki wiórek kokosowych
2 duże jabłka
olej do smażenia

Przygotowanie

Wymieszać dobrze mleko, jajko, mąkę , proszek do pieczenia , szczyptę soli. Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki .Dodać do ciasta razem z wiórkami kokosowymi. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej . Na gorący kłaść porcję ciasta ( tak mniej więcej objętość nie pełnej łyżki wazowej do zupy ) .Smażyć na rumiano z obu stron ostrożnie przewracając łopatką .
Podawać lekko przestudzone z kwaśną śmietaną i cukrem .
Z tej porcji wychodzi ok. 12 sztuk racuchów .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation