Kuchnia

Placki, placuszki, pancakes/naleśniki, racuchy, gofry & omlety

Drożdżowe racuchy z gruszkami

SKŁADNIKI:
1,5 szklanki mleka,
2 dag drożdży,
1 jajko,
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
1 i 1/3 szklanki mąki,
3 gruszki,
olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:

1. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier waniliowy. Dodaję jajko oraz sól. Mieszam. Stopniowo dodaję mąkę. Dokładnie mieszam ciasto, aby nie było grudek. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.

2. Gruszki obieram i kroję w grubsze plasterki. Na patelni rozgrzewam olej. Plasterki gruszki zanurzam w cieście i wykładam na patelnię tworząc placuszki. Smażę na rumiano z dwóch stron
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation