Kuchnia

Kulinaria

Składniki na ciasto (6 cupcakes):
50g masła w temperaturze pokojowej
100g cukru
1 jajko
100g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 ml mleka
3 łyżki Nesquika o smaku truskawkowym
Podgrzewamy piekarnik do 180 stopni i rokładamy w blasze do babeczek 6 foremek. Przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy masło z cukrem. Dodajemy jajko, ubijamy przez moment i dodajmy połowę mąki z proszkiem do pieczenia. W szklance mieszamy mleko z Nesquikiem. Zmniejszamy prędkość miksera, wlewamy rozpuszony Nesquik i miksujemy jeszcze przez chwilę. Dodajemy resztę mąki i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Umieszczamy ciasto w foremkach wypełniając je nie więcej niż do 2/3 wysokości. Pieczemy przez ok. 22-25 minut do uzyskania tzw. suchego patyczka.

Wyjmujemy blachę z piekarnika i po 5 minutach wyjmujemy cupcakes na kratkę do chłodzenia aby nie zakumulowała się w nich wilgotność i nie odklejały się od papierowych foremek.
Podczas gdy babeczki stygną przygotowujemy buttercream z Nesquikiem truskawkowym.

Składniki na buttercream z Nesquikiem truskawkowym (6 cupcakes)
120g masła (bez soli) w temperaturze pokojowej
200g cukru pudru
2 łyżki stołowe Nesquika truskawkowego
Przesiewamy cukier puder przez sitko. W szklance mieszamy mleko z Nesquikiem. Wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera. Ubijamy ok. minuty na niskiej prędkości, następnie zwiększamy prędkośćdo wysokiej i ubijamy przez ok. 4-5 minut aż mieszanka stanie się jednolita i kremowa.

Przekładamy krem do rękawa cukierniczego i dekorujemy cupcakes według uznania. Aby uzyskać bardziej intensywny różowy kolor można do buttercream dodać kropelkę barwnika spożywczego w postaci pasty. Ja użyłam barwnika marki Wilton i dla dekoracji zrobiłam truskawki z masy cukrowej (marki Funcakes o smaku waniliowym). Masę zazwyczaj kupuję w kolorze białym, a następnie barwię według uznania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation