Kuchnia
Kulinaria
Przepisy na szparagi
Przepis podstawowy: szparagi z wody
Weź: •pęczek świeżych szparagów •po odrobinie cukru i soli •kawałek białego pieczywa lub mały, obrany ziemniak
Wariacja nr 1: pod beszamelem
Weź: •2 łyżki masła •2 łyżki mąki •2 szklanki mleka •gałkę muszkatołową •sól
W rondelku rozpuść masło, dodaj mleko, zagotuj. Ciągle mieszając, by nie było grudek, dosyp mąkę. Gotuj, aż sos zgęstnieje (jeśli będzie za rzadki, możesz dosypać więcej mąki). Dopraw solą i gałką muszkatołową.
Wariacja nr 2: pod sosem holenderskim
Weź: •½ kostki masła •4 żółtka •szklankę rosołu •szklankę białego wina •sok z połówki cytryny •sól, biały pieprz
Ubij żółtka w naczyniu ustawionym na garnku z gotującą wodą i utrzyj z masłem. Do masy dolewaj strumieniem podgrzane razem w rondelku rosół i wino. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Gdy sos zgęstnieje, polej nim szparagi i podawaj.
***
Wariacja nr 3: pod sosem pomidorowym
Weź: •opakowanie pomidorów pelati •cebulę •2 ząbki czosnku •kieliszek czerwonego wytrawnego wina •2 łyżki kaparów •oliwę do smażenia •bazylię, tymianek •sól, pieprz
Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj pomidory i duś chwilę, aż sos zacznie bulgotać. Dodaj wino i kapary, dopraw ziołami, solą i pieprzem.
Wariacja nr 4: pod sosem serowym
Weź: •po ½ szklanki rosołu, śmietany i włoskich orzechów •opakowanie niebieskiego sera pleśniowego •szklankę białego słodkiego wina •sól, pieprz
Podgrzej rosół ze śmietaną. Ser pokrusz i dodaj do wywaru śmietanowego razem z winem. Gotuj, mieszając, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje. Dodaj posiekane orzechy.
Zapiekane w cieście
Weź: •pęczek szparagów •3 jajka •mleko •mąkę •masło do smarowania blachy •gałkę muszkatołową •sól, pieprz
Ugotuj szparagi według przepisu podstawowego. Żółtka wymieszaj z zimnym mlekiem i mąką w takich proporcjach, by powstało dość gęste ciasto. Dopraw je do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj ubitą pianę z białek. Obtaczaj w cieście ugotowane na półtwardo szparagi i układaj na wysmarowanej masłemblasze. Piecz kilkanaście minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Szparagi będą bardziej chrupiące, jeśli usmażysz je na patelni w gorącym tłuszczu.
***
Frittata
Weź: •5 jajek •pęczek białych lub zielonych szparagów •cebulę •ząbek czosnku •2 łyżki masła •2 łyżki oliwy •kilka łyżek sera parmezan lub pecorino •kilka plasterków szynki •gałkę muszkatołową •sól, pieprz
Szparagi obierz, pokrój na kawałki długości około 2 cm. Cebulę i czosnek posiekaj, usmaż na oliwie razem ze szparagami. Kiedy będą miękkie, zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia. Szynkę pokrój w kostkę. W misce roztrzep jajka, dodaj starty na drobnej tarce ser, dopraw solą i pieprzem oraz odrobiną tartej gałki muszkatołowej. Dodaj do jajek szparagi i szynkę, wymieszaj. Całość przelej na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smaż na małym ogniu. Od czasu do czasu podważaj brzegi, żeby surowe jajka spływały na dno patelni. Kiedy już tylko środek zostanie niedosmażony, a brzegi będą zarumienione, zdejmij patelnię z ognia i wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Frittatę można podawać na gorąco lub zimno. Wyśmienicie smakuje z białym półwytrawnym winem.
MA==