Kuchnia

ryby

Soczysta smażona ryba

Składniki

Owocowa salsa:
1/4 ogórka, pokrojonego w kostkę
1/4 papai, pokrojonej w kostkę
1 kawałek melona, pokrojonego w kostkę
6 pomidorów rosa, pokrojonych w kostkę
1 cebula dymka, posiekana
1/2 awokado, pokrojonego w kostkę (opcjonalnie)
30 ml (2 Ł) świeżo posiekanej kolendry
sok i skórka z 1 limonki lub cytryny
Ryby:
4 filety (200 g każdy) świeżej ryby ze skórką
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
15 ml (1 Ł) oliwy z oliwek
sok i skórka z 1 limonki lub cytryny
rzeżucha do dekoracji (opcjonalnie)
Etapy przygotowania

1
Owocowa salsa:
Zmieszaj składniki, a następnie odłóż salsę na bok na czas przygotowania ryby.
Składniki etapu: 1/4 ogórka, pokrojonego w kostkę, 1/4 papai, pokrojonej w kostkę, 1 kawałek melona, pokrojonego w kostkę, 6 pomidorów rosa, pokrojonych w kostkę, 1 cebula dymka, posiekana, 1/2 awokado, pokrojonego w kostkę (opcjonalnie), 30 ml (2 Ł) świeżo posiekanej kolendry, sok i skórka z 1 limonki lub cytryny
2
Ryba:
Dopraw rybę solą i odłóż ją na bok.
3
Rozgrzej olej na patelni tuż przed podaniem dania. Smaż filety rybne skórką do dołu do momentu, aż będzie ona brązowa. Potem przewróć je na drugą stronę i polej sokiem ze skórką z cytryny lub limonki.
4
Następnie smaż rybę pod przykryciem do momentu, aż będzie dobrze usmażona: mięso ryby powinno być białe i łatwo odchodzić płatami przy podważaniu go widelcem. Dopraw rybę pieprzem.
5
Przenieś rybę na talerz, polej ją sosem z patelni, a na górze polej salsą.
6
Udekoruj rzeżuchą (jeśli używasz).
7
Podawaj na przykład z brązowym ryżem basmati lub słodkimi ziemniakami, ponieważ posiadają one węglowodany o niskim IG.
8
Porady dietetyków: połowa dania na Twoim talerzu powinna się składać z warzyw i owoców, natomiast druga połowa powinna zostać równo podzielona na białka niskotłuszczowe oraz węglowodany z niskim IG.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation