Kuchnia

Gotowanie

Muffinki z rabarbarem i cynamonową kruszonką

Składniki( na 12 muffinek):
szklanka mąki
1/2 szklanki cukru pudru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jajko
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju ryżowego

kruszonka:
50g masła
3-4 łyżki mąki
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka cynamonu mielonego
4-5 łodyg rabarbaru
3 łyżki drobnego cukru

Sposób przygotowania:
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki o długości około 1cm. Na patelni mieszamy cukier
z 1/3 szklanki wody- zagotowujemy. Gdy cukier się rozpuści dodajemy rabarbar i podsmażamy razem, od czasu do czasu mieszając, przez około 10-15 minut( aż rabarbar zmięknie). Rabarbarową konfiturę odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
W misce mieszamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, a następnie dodajemy mokre składniki: jogurt, jajko i olej- całość mieszamy łyżką.
Z zimnego masła pokrojonego na kawałeczki, mąki, cukru pudru orz cynamonu zagniatamy kruszonkę.
Napełniamy każdą papilotkę łyżką ciasta, łyżką rabarbaru i na koniec posypujemy kruszonką. Muffinki pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach. Na koniec muffinki mozna udekorować cukrem pudrem. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation