Kuchnia

Makarony, ryże

Fusilli z białym sosem


makaron fusilli czyli świderki - jeśli ktoś woli inny, np. rurki, nie ma przeciwwskazań ; )
śmietana 18% lub 22%
żółtko
starty ser żółty - jaki kto lubi - garść
boczek
czosnek - troszeczkę
pieprz biały lub czarny, sól - wedle gustu.

1. Makaron gotujemy. W tym czasie: na patelni podsmażamy pokrojone drobno 3-4 plastry boczku. Gdy się zrumienią, zdejmujemy patelnię na chwilę z ognia.

2. Na dużą, głęboką patelnię wlewamy kubeczek śmietany, dajemy żółtko i energicznie mieszamy - na małym ogniu. Dodajemy garść startego sera, świeżo zmielony pieprz, szczyptę soli ( uwaga, boczek jest już słonawy! ) i trochę czosnku, do smaku. Cały czas mieszamy, aż ser się rozpuści.

3. Dodajemy makaron, mieszamy. Wykładamy na talerze, zajadamy.

W ramach dodatków możemy wybrać np. jedną z następujących wersji:

- Brokułowa ( jak na zdjęciu). Gotujemy brokuła w tym czasie, kiedy gotuje się makaron. Dodajemy w ostatniej fazie na patelnię z makaronem.

- Grzybowa: Zalewamy pokruszona na mniejsze kawałki suszone grzyby wrzątkiem- niedużo, tak, by przykrył grzyby. Robimy to w miseczce, dodajemy trochę vegetty, miseczkę przykrywamy. Nastepnie grzyby wraz z wywarem dodajemy na patelnię wraz z innymi składnikami z punktu 2.

Obie wersje są bardzo smaczne. :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation