Kuchnia

Makarony, ryże

SZYBKA WOŁOWINA Z BROKUŁAMI 4-5 porcji

SKŁADNIKI
► chudy kawałek wołowiny [ok. 400-500 g]
► brokuły [500 g]
► sos sojowy [3 łyżki]
► miód/cukier [3 łyżki]
► ocet ryżowy [1 łyżka]
► skrobia ziemniaczana [3 łyżeczki]
► olej [1 łyżka]

Dodatkowo
► pieprz ognisty w dużym opakowaniu [1 płaska łyżeczka]
► sól [mała szczypta/ 1/3 łyżeczki]

PRZYGOTOWANIE
Wołowinę pokroić na cienkie paseczki, oprószyć solą i pieprzem i przesmażyć na gorącej patelni do ścięcia mięsa.
Na patelnię dodać 3 szklanki wody, sos sojowy, miód lub cukier, ocet oraz brokuły podzielone na różyczki. Dusić na średnim ogniu do momentu, aż mięso i brokuły zmiękną (ok. 20-30 minut).
Skrobię rozpuścić w kilku łyżkach wody, dodać roztwór do sosu i podgrzewać ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
Podawać z ryżem lub kaszą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation