Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Penne z brokułami

Składniki na 2 osoby:
- 1 główka brokuła
- 200 g piersi z indyka lub kurczaka (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- 1
- 150ml śmietany
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
- oliwa do smażenia
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- pieprz i sół
- 150g ugotowanego al dente makaronu penne (lub innego ulubionego)

Brokuła dzielimy na różyczki, przekładamy na sito i przelewamy wrzątkiem. Mięso kroimy na niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy mięso, doprawiamy 1 łyżeczką sosu sojowego i pieprzem. Smażymy 4-5 minuty, aż mięso się zrumieni.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, curry i smażymy przez 30 sekund, dodajemy brokuła i 1 łyżeczkę sosu sojowego, dokładnie mieszamy. Wlewamy śmietanę, dodajemy mąkę (oprószamy nią całą zawartość patelni, tak aby nie było grudek) i energicznie mieszamy. Po 2-3 minutach ściągamy z ognia, doprawiamy siką do smaku, dodajemy pietruszkę i tymianek, mieszamy.
Na talerzach nakładamy makaron, brokuły i mięso. Podajemy od razu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation