Kuchnia
przepis na obiad
Puszysta pizza z tuńczykiem
Składniki ciasta:
600 g mąki pszennej lub pszennej chlebowej
1,5 szklanki ciepłej wody (nie gorącej)
40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
Ponadto na wierzch:
Puszka tuńczyka w zalewie własnej
1 kulka sera mozzarella
1 mała czerwona cebula pokrojona na cieniutkie plasterki
1 łyżeczka suszonej bazylii lub oregano
Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów krojonych
1 łyżeczka brązowego cukru
1 ząbek czosnku
Sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
W szklanym naczyniu łączymy ok. 1/2 ilości ciepłej wody, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy do spienienia na ok. 10 min.
Pozostałą wodę (również ciepłą) łączymy z 2 łyżkami oliwy, mieszamy.
Do dużej misy lub misy miksera wsypujemy mąkę i sól, powoli wlewamy spieniony zaczyn i od razu zaczynamy wyrabiać, drewnianą łyżką lub przy pomocy miksera (hakiem do wyrabiania ciasta).
Kiedy dodamy już cały zaczyn, ciągle wyrabiając dodajemy wodę z oliwą. Wyrabiamy do całkowitego połączenia się składników (najlepiej mikser ustawić na średniej szybkości, u mnie 4). Kiedy składniki zaczynają się łączyć, najlepiej jest wyłożyć całość na stolnicę lub blat i zacząć wyrabiać ciasto ręcznie. Zagniatamy tak jak na chleb, czyli rozciągamy i zawijamy, obracają ciasto po każdym zagnieceniu. Jeśli to konieczne podsypujemy minimalną ilością mąki.
Zagniatanie trwa ok. 8-10 min, ale nie jest to trudne, mikser może nie dać rady wyrobić dokładnie tak gęstego ciasta, więc najlepiej robić to ręcznie.
Kiedy ciasto jest gładkie, sprężyste i nie klei się do rąk, formujemy kulę, smarujemy oliwą ze wszystkich stron, wkładamy do misy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Ciasto wyrasta ok. 40 -60 min i powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Rośnie bardzo ładnie.
Kiedy ciasto będzie już gotowe, odrywamy z całości ok. 1/4 i krótko zagniatamy. Palcami rozciągamy ciasto formując placek, brzegi pozostawiamy nieco grubsze. Najlepiej nie wałkować ciasta a jedynie rozciągać/rozpychać je palcami.
Placek kładziemy na blasze do pieczenia, posmarowanej oliwą, odstawiamy na ok. 10 min do podrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 250 OC z termoobiegiem.
Placek na pizzę smarujemy sosem pomidorowym a następnie układamy wszystkie ulubione dodatki. U mnie tuńczyk, krążki czerwonej cebuli, ser mozzarella, suszone oregano.
Pizzę pieczemy 7-9 min, do zrumienienia brzegów.
Z pozostałym ciastem postępujemy tak samo.
Wyjmujemy, przekładamy na drewnianą deskę, dzielimy na części, posypujemy listkami świeżej bazylią i dla chętnych, kleksem z majonezu.
Sos pomidorowy:
W garnuszku rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić rozgnieciony czosnek, sól i pieprz, podsmażyć mieszając, dodać cukier, zamieszać.
Wlać pomidory, dokładnie zamieszać, doprowadzić do wrzenia i bez przykrycia gotować na średnim ogniu przez ok. 5- 8 min, lub do chwili kiedy sos lekko zgęstnieje.
Mieszać od czasu do czasu aby się nie przypalił.
Zdjąć z ognia i odstawić.
Smacznego.
MA==