Kuchnia

przepis na obiad

polędwica wieprzowa w pomarańczach z kardamonem

Składniki: (na 4 porcje)
3 duże pomarańcze
polędwica wieprzowa ok. 750g
łyżka masła
łyżka oleju
3/4 łyżeczki kardamonu (mielonego)
1 średnia cebula
sól, pieprz
kilka listków szałwii lub natka pietruszki


Z dwóch pomarańczy obierzcie skórkę (bez białej części) przy pomocy obieraczki do warzyw. Skórkę pokrójcie na paski o szerokości ok 3 mm.
Obrane pomarańcze pozbawcie cienkich membran. Miąższ pokrójcie w 2 cm kostkę. Wyciśnijcie sok z ostatniej pomarańczy.

Polędwicę pokrójcie na równe kawałki. Ważne żeby miały podobną grubość będą gotowe w tym samym czasie.

Na dużej patelni rozgrzejcie masło i olej. Polędwicę smażcie na średnim ogniu po ok. 3 minuty z każej strony. Doprawcie pieprzem, solą i kardamonem. Dodjacie skórkę, sok i drobno posiekaną cebulę. Zamieszajcie. Jak zacznie bulgotać, przykryjcie i gotujcie ok. 10 minut.

Na koniec dodajcie cząstki pomarańczy i gotujcie wszystko razem pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Jeśli uważacie, że sos jest zbyt rzadki, zdejmijcie pokrywkę i pozwólcie mu odparować. Sprawdźcie czy nie brakuje soli i pieprzu. Przed podaniem posypcie szałwią lub pietruszką.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation