Kuchnia

przepis na obiad

Barszcz biały - składniki:
/na ok. 2 litry zupy/

300 g dobrej kiełbasy*
150 ml zakwasu z mąki pszennej**
10 ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
1 czubata łyżeczka chrzanu***
2 ząbki czosnku
3 małe marchewki
1 biała część pora
1/2 szklanki (125 ml) śmietany 22 proc.
1 łyżka majeranku
100 ml śmietany kremówki 30%
sól
pieprz
jajka na twardo np. po pół na osobę lub więcej

Do garnka nalewamy 2 litry wody. Wrzucamy kiełbasę (wcześniej nakłutą widelcem), ziele angielskie, ząbki czosnku, a także umyte i obrane warzywa: pora, marchewkę, selera i pietruszkę.



Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień.
Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 15 minut. Następnie dodajemy liście laurowe i gotujemy kolejny kwadrans.



Odcedzamy. Wywar zostawiamy w garnku. Kiełbasę kroimy w plasterki i wrzucamy z powrotem do zupy. Zagotowujemy i wyłączamy ogień.

Moja uwaga:
Marchewkę, selera i pietruszkę możemy wykorzystać do zrobienia pasztetu z ciecierzycy.



Dodajemy chrzan...



...a także zakwas do smaku. W zależności od mocy tych dwóch składników możecie dodać ich więcej lub mniej. Dlatego warto wlewać zakwas partiami, mieszać i próbować.



Następnie zupę solimy, pieprzymy i zabielamy kremówką.



Na sam koniec dorzucamy majeranek.



Barszcz biały - podanie:

Barszcz podajemy z połówkami jajka ugotowanego na twardo, a także kilkoma plasterkami kiełbasy. Niektórzy takiego zestawu nie wyobrażają sobie także bez kromki chleba.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation