Kuchnia

na ząb...

Kruche z wiśniami i wiśniową pianką


Brakuje mi zimą ciast z owocami, dobrze, że w czeluściach zamrażalnika można odnaleźć trochę lata.

To ciasto, to kolejna, podwójnie wiśniowa, zmieniona przeze mnie, wersja bardzo znanego ciasta od Dorotki.


Składniki na ciasto:

- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 3 żółtka
- 125 g masła lub margaryny

Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto, podzielić na 2 części ( 2/3 i 1/3 ). Mniejszą część zamrozić, większą wyłożyć blaszkę ( 15x20 cm ), wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec około 10 minut w 180 st. C. Przestudzić.


Składniki na wiśniową piankę:

- 3 białka
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 1 opakowanie budyniu o smaku wiśniowym


Dodatkowo:

- 300 g wiśni ( mrożone )
- ok 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki soku/kompotu wiśniowego

Wiśnie wraz z sokiem i cukrem podgrzać w rondelku. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do wiśni, pogotować do zgęstnienia. Wiśniowy kisiel wyłożyć na podpieczony spód.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy, następnie miksując, dodać proszek budyniowy i wlać olej. Wszystko zmiksować. Wyłożyć na warstwę wiśniową.

Na wierzch zetrzeć na tarce ciasto z zamrażalnika.

Piec w 180 st. C około 40 minut.



Smacznego.

sweet dreams
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation