Kuchnia

Głaszcze podniebiebie

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem


Składniki

2 filety z kurczaka
1 opakowanie mrożonych warzyw (bez ziemniaków)
2 woreczki ryżu
150 ml śmietany 30%
łyżeczka papryki czerwonej
łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki curry
1 łyżka koncentratu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki



Żeby zrobienie obiadu poszło szybko i sprawnie musimy niemal, że w jednym momencie zrobić trzy rzeczy :)

Najpierw wstawiamy wodę na ryż i gotujemy go wg przepisu ale na al-dente.

Do garnka wsypujemy mrożonkę i wlewamy pół szklanki wody sól i pieprz do smaku. Dusimy do miękkości przez ok 5 minut.

Na patelnie wlewamy odrobinę oliwy i wkładamy pokrojone w większą kostkę filet z kurczaka, obsmażamy z każdej strony i posypujemy przyprawami. Smażymy do miękkości przez ok 10 minut.

Gdy mięso będzie już dobre, ryż ugotowany, warzywa dobre: Mięso z patelni na chwilę przekładamy do miseczki, a na tłuszcz wlewamy śmietanę i wlewamy ją do gotujących się warzyw. Do warzyw wsypujemy prawie dobry ryż i gotujemy przez 2 minuty ostrożnie mieszając, żeby warzywa się nie rozpadły. Ryż przekładamy do naczynia, posypujemy kurczakiem i natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation