Kuchnia

kuchnia

Minipizza w kształcie serca


Tego potrzebujesz:
• 1 i 1/4 szklanki mąki

• 12 g świeżych drożdży
• 1/2 łyżeczki soli

• 1 łyżeczka oliwy z oliwek

• 1/3 szklanki letniej wody

• 5 pomidorów koktajlowych i 2 malinowe
• 20 g sera żółtego gouda
• szczypta oregano i bazylii

• kilka liści rukoli
Zaczyn drożdżowy:


• 1/4 łyżeczki cukru

• 1/2 łyżki mąki

• 2 łyżki ciepłej wody (ale nie gorącej!)



• Sposób przygotowania
• 1. Przygotuj drożdżowy zaczyn: do rozdrobnionych w misce drożdży dodaj mąkę, cukier 
i wodę.
2. Mieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy.
3. Zaczyn przykryj lnianą ściereczką 
i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
4. Do osobnej miski przesiej mąkę i sól.
5. Całość wymieszaj i wlej zaczyn drożdżowy, oliwę 
i wodę.
6. Wyrabiaj do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
7. Uformuj kulę (w trakcie, w razie potrzeby dosypuj mąki).
8. Odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.
9. Przygotuj sos pomidorowy: 2 pomidory malinowe przetrzyj przez sitko i połącz z bazylią i oregano.
9. Piekarnik rozgrzej do 250 stopni Celsjusza.
10. Ciasto podziel na 4 części, z każdej uformuj mały okrągły placek jak na pizzę.
11. Wykrój kształt serca, z pozostałego ciasta uformuj 5 serce.
12. Każde z serc posmaruj sosem pomidorowym i dodaj wybrane składniki: pomidory koktajlowe pokrojone w plastry, starty ser żółty i inne.
13. Przyozdabiaj liśćmi rukoli.
14. Piecz 5 minut w 250 stopniach, następnie 10 minut w 220 stopniach (do momentu zarumienienia).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation