Kuchnia

kuchnia

Składniki na 9 - 12 muffin (w zależności od wielkości foremek):

Składniki suche:
Płatki owsiane - szklanka
Mąka pszenna graham (typ 1850) - szklanka
Proszek do pieczenia - łyęczka
Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
Cukier - 1/3 szklanki

Składniki mokre:
Jogurt naturalny - szklanka
Olej rzepakowy - 5 łyżek

Budyniowe nadzienie:
Mleko 1,5% - 3/4 szklanki
Skrobia ziemniaczana - łyżka
Cukier waniliowy (nie wanilinowy!) - 1/2 łyżeczki
Cukier - łyżka

Na wierzch:
Suszone maliny - 3 łyżki

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania domowego budyniu: do 1/2 szklanki mleka dodajemy cukier i cukier waniliowy - doprowadzamy do wrzenia. W pozostałej części mleka rozprowadzamy skrobię - dodajemy do wrzącego mleka, ciągle mieszając. Po chwili, gdy budyń zgęstnieje wyłączamy gaz.
Maliny zalewamy zagotowaną wodą - po kilku minutach napar odlewamy (idealny do herbaty czy wody mineralnej), zaś maliny odsączamy na ręczniku kuchennym.
Płatki owsiane miksujemy na mąkę - mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami.
Mieszamy ze sobą składniki mokre - dodajemy je do suchych - mieszamy.
Do foremek nakładamy ciasto w taki sposób, aby na środku zrobić wgłębienie zaś przy ściankach ciasto powinno sięgać 3/4 wysokości foremki. W miejsce wgłębienia nakładamy łyżeczkę budyniu - delikatnie przykrywamy to ciastem tworząc wypukłą "czapeczkę" :)
Na wierzchu delikatnie wciskamy maliny.
Muffiny pieczemy przez ok. 20 minut w 180˚C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation