Fotografia

Fotografia

Zupa serowa w chlebowych miseczkach


Zupa serowa, lekko ostra, rozgrzewająca i sycąca. Jeśli zupę zjecie w normalnych talerzach, podajcie do niej grzanki lub groszek ptysiowy.

Do przygotowania zupy użyłam białego wina francuskiego Celebro.


Składniki na 4 porcje:

3 szklanki bulionu
1 szklanka mleka
150 ml wina - użyłam francuskiego wina Celebro
3 serki topione śmietankowe
100 g gorgonzoli
100 g szynki
2 cm ostrej papryczki - można pominąć
1 cebula
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
ewentualnie - 4 chlebki - 200 gramowe

Cebulkę, papryczkę i szynkę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na odrobinie oleju rzepakowego. Zalać bulionem i mlekiem, podgrzewając dodać serki topione i gorgonzolę. Gdy zupa się zagotuje zmiksować wszystko na gładki krem, doprawić pieprzem i gałką, ewentualnie solą, ale wydaje mi się że zupa będzie już dość słona. Dodać wino, zamieszać i nalewać w miseczki.

Jeśli zupę podajemy w chlebkach, należy wcześniej odkroić wierzch chlebków, wydrążyć miąższ. W środku i na zewnątrz posmarować chlebki olejem i zapiekać w piekarniku przez 10 minut w 200 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation