Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Domowe pieguski :)

100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
100g czekolady białej
250g masła
150g cukru
32g cukru waniliowego
450g mąki pszennej
2 jajka roztrzepane z 6 łyżkami mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę ( mikserem) stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Nie przestając miksować, powoli dodajemy jajka roztrzepane mlekiem oraz aromat. Nadal ucierając wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wstawiamy na chwilkę do lodówki.
W tym czasie siekamy czekolady na malutkie kosteczki ( np 1 normalną kostkę dzielimy na 4 mniejsze kostki). Patką wmieszamy do ciasta czekoladę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy. Układamy ja na blasze w odstępie około 4 cm, ciasteczka troszkę urosną.
Pieczemy około 10-15 minut w 180 stopniach ( ja piekę w piekarniku elektrycznym na opcji grzania góra i dół), do lekkiego zarumienienia. Jeszcze ciepłe ciasteczka przekładamy na kratkę aż do całkowitego wystudzenia.
Smacznego ; )

Ps. zamiast aromatu dodałam startą skórkę z jednej cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation