Kuchnia

Rarytasy

Letni deser truskawkowo-serowy

2 opakowania podluznych biszkoptow
500g truskawek
4 lyzki cukru
sok z 3 pomaranczy
500g serka mascarpone
500g serka quark
cukier puder
cukier waniliowy
kilka truskawek do dekoracji

Naczyne o wymiarach 22x18cm posmarowalam lekko olejem i wylozylam przezroczysta folia kuchenna.
Truskawki oplukalam, odszypulkowalam, przekroilam na pol. Owoce umiescilam w misce, wsypalam cukier i wlalam pomaranczowy sok. Wymieszlam, przykrylam i odstawilam na pol godziny.

W tym czasie przygotowalam mase serowa. Oba sery delikatnie polaczylam ze soba dodajac cukier puder i cukier waniliowy do smaku.

Nastepnie odsaczylam truskawki i w zebranym soku maczalam biszkopty. Ulozylam je na dnie naczynia, cukrowa strona w dol. Na ciasteczka wylozylam mase serowa, wyrownalam. Na jej powierzchni ukladalam polowki truskawek. Warstwy powtorzylam. Na wierzchu ulozylam jeszcze jedna warstwe biszkoptow. Boki folii zawinelam do srodka i obciazylam deser drewniana deseczka. Wstwilam do lodowki na kilka godzin (mozna zostawic na noc).

Deser wyjelam podkladajac prostokatny talerz i odwracajac go "do gory nogami".
Ozdobilam plasterkami truskwek. Podalam z waniliowa kawa. Palce liczac!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation