Kuchnia

Kulinarne inspiracje

Truskawkowe Rafaello


Biszkopt

4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie

Białka ubić z cukrem na sztywno, stopniowo dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, całość lekko zamieszać. Upiec biszkopt w temperaturze 175 stopni, około 20-25 minut, wielkość blaszki 24X42cm.

Mus truskawkowy

80 dag truskawek
250 ml śmietany kremówki
2 galaretki truskawkowe


Krem rafaello

250 ml śmietany kremówki
1 szt. śmietany "Śnieżka"
1/2 szklanki adwokatu
1/2 paczki biszkoptów
1/2 białej czekolady
4 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżeczki żelatyny

Masa śmietanowa

1/2l (można 1l) śmietany kremówki
1 smietan-fix (na litr 2 szt)
2 łyżki cukru pudru
płatki migdałowe


Wykonanie

Truskawki podzielić na dwie połowy - jedną zmiksować, drugą pokroić na kawałki. Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody, odstawić do przestudzenia. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać mus truskawkowy, galaretki i pokrojona owoce. Lekko tężejącą masę wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki.


Wykonanie

Czekoladę rozpuścić w niewielkiej ilości śmietanki. Schłodzoną śmietanę ubić razem ze Śnieżką. Dodać adwokat, rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę, pokruszone biszkopty, kokos, żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody - wszystko lekko wymieszać. Wyłożyć na mus truskawkowy i ponownie wstawić do lodówki.
Schłodzoną śmietanę ubić ze śmietan-fixem, stopniowo dodawać cukier. Wyłożyć na krem rafaello, posypać płatkami migdałowymi (można lekko uprażyć). Całość wstawić na lodówki na kilka godzin.

Uwaga

Można pominąć masę śmietanową i zamiast jej przyrządzić krem rafaello z 1 litra śmietany z podwojonymi składnikami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation